Yrjö Wigren Oy – itsenäisen Suomen ikäinen

Vuonna 1917 perustettu Yrjö Wigren Oy on yksi Suomen vanhimmista lihanjalostusyrityksistä. 

Aikanaan Yrjö Wigren innostui liha-alasta, kun hän työskenteli juoksupoikana Tampereen kauppahallissa Granbergin liha- ja leikkelemyymälässä 1900-luvun alkuvuosina. Suomen itsenäisyyden kynnyksellä 13. heinäkuuta 1917 hän osti K.A. Silanderin makkaraliikkeen ja ryhtyi yrittäjäksi apunaan kaksi makkaratyöntekijää, kolme myyjätärtä ja yksi ajomies.

Vuonna 1922 Yrjö rakensi tehtaan keskelle Tampereen keskustaa osoitteeseen Läntinenkatu 32, nykyinen Näsilinnankatu. Tehdas oli jo sen ajan mittapuun mukaan moderni ja käytti valmistuksessa höyryä ja lienee ensimmäisiä höyrykeittoon siirtyneitä alan yrityksiä.

Työntekijöitä kasvoi pariin kymmeneen, ja konttoristiksi uudelle tehtaalle nimettiin Anna Tuulos. Tehtaan johtaja Yrjö ihastui osaavaan Annaan, ja avioliitto solmittiin neljän vuoden kuluttua. Yrjön ja Annan onnen kruunasi vuonna 1930 syntynyt Ilmari-poika. 

Seuraavalla vuosikymmenellä Yrjö vetäytyi hoitamaan maatilaansa Kangasalle, ja yhtiön johtoon siirtyi vaimo Anna. Myöhemmin Ilmari otti yrityksen johtoon Annan jatkaessa työntekoa perheyrityksessä. Anna jäi eläkkeelle vasta vuonna 1986 palveltuaan yhtiötä 64 vuotta. Anna oli avarasydäminen, muisti vähävaraisia lahjoituksin ja huolehti henkilökunnasta kuin omasta perheestään. 

Anna oli tinkimätön työssään. Hänen päättäväisestä lausahduksestaan tuli Yrjö Wigren Oy:n toiminnan kantava motto: ”Jos ei tehdä hyvää, ei sitten tehdä ollenkaan”. Vielä tänä päivänä lausahdus on yrityksen missio, visio, strategia ja arkipäivän työohje.

Tehdas toimi Tampereen keskustassa 1960-luvun alkuun saakka, jonka jälkeen se siirtyi Nekalaan osoitteeseen Vihiojantie 2. Kun elintarvikealan hygieniasäännökset tiukentuivat ja koneet vaativat uusia investointeja, rakennettiin uusi tehdas Sarankulmaan vuonna 1989 osoitteeseen Patamäenkatu 2:een. Tehdas sijaitsee samassa paikassa tänä päivänä. Tehdasrakennuksessa sijaitsee tehtaanmyymälä ja lounasravintola Pata 2. Pata 2 perustettiin myös vuonna 1989 ja tehtaanmyymälä vuonna 2012. Lounasravintola Pata S perustettiin vuonna 1998, Mylly vuonna 2009, PikkuPata vuonna 2021 ja Mainio vuonna 2022. Pirkanmaalla on yhteensä viisi lounasravintolaa. Tehdas, tehtaanmyymälä ja lounasravintolat työllistävät 55 työntekijää vuonna 2025. 

Tutustu uuteen verkkokauppaamme!

Yritys

Wigrenin perinteet ja laatu

Wigrenin matka on kulkenut pitkän polun perinteikkäästä makkaratehtaasta tunnetuksi brändiksi, joka arvostaa tinkimätöntä laatua ja huolellista käsityötä. Vaikka olemme kasvaneet ja uudistuneet, laatu ja perinteet ovat aina olleet meitä ohjaavia tekijöitä. Meidän toiminnassamme laatu ei rajoitu vain lopputuotteeseen, vaan se kulkee koko matkan ajan: raaka-aineiden valinnasta valmistusprosessiin ja asiakaspalveluun. Tämän periaatteen pohjalta olemme luoneet kestäviä suhteita asiakkaisiimme ja varmistaneet, että jokainen tuote on täynnä aitoa makua ja huolella valmistettu.

Laatu alusta loppuun

Wigrenillä laatu ei rajoitu vain valmiisiin tuotteisiin, vaan ulottuu koko tuotantoprosessiin. Meillä on sertifioitu elintarviketurvallisuuden laatujärjestelmä FSSC 22 000 elintarviketurvallisuuden ja koko yrityksen toiminnan kehittämiseen. Käytämme huolellisesti valittuja raaka-aineita ja perinteisiä valmistusmenetelmiä. Uskomme, että hyvä maku syntyy tarkkuudesta ja huolellisuudesta. Meille on tärkeää, että voimme tarjota asiakkaillemme vain parhaita makuelämyksiä ja laadukkaita tuotteita.

Perinteet nykyaikaan

Wigrenin tuotteet ovat täydellinen yhdistelmä perinteitä ja moderneja valmistusmenetelmiä. Kunnioitamme vanhoja reseptejä, mutta hyödynnämme myös nykyaikaisia tuotantotekniikoita, jotka tekevät prosessistamme tarkemman ja tehokkaamman. Tämä yhdistelmä takaa, että voimme valmistaa maukkaita ja kestäviä tuotteita, jotka vastaavat nykyajan kuluttajien odotuksia, unohtamatta kuitenkaan perinteitä.

Yrjö Wigren Oy Vastuullisuus

Yrjö Wigren Oy on elintarvikealan yritys, joka tarjoaa kuluttajille turvallisia ja laadukkaita lihajalosteita. Noudatamme lainsäädäntöä ja viranomaisvaatimuksia sekä toimimme vastuullisesti. 

Valvomme tuoteturvallisuutta jatkuvasti kehittyvän HACCP-järjestelmän mukaisesti oikeinmitoitetuilla resursseilla. Poikkeamiin reagoidaan nopeasti ja ryhdytään tarvittaessa välittömiin toimenpiteisiin.

Meille vastuullisuus tarkoittaa myös pitkäjänteistä kehitystä, jossa huomioimme niin ympäristön, paikallisen yhteiskunnan kuin asiakkaidemme tarpeet. Käytämme valmistuksessa vain kotimaista lihaa raaka-aineena. 

Luonnon hyvinvointi on meille keskeinen osa toimintaamme. Ympäristötoimintamme painopiste on materiaalin ja energian tehokas hyödyntäminen. Tehtaan katolle asennettiin vuoden 2017 aikana aurinkovoimalaitos. Aurinkosähköstä saamme noin 8 % vuotuisesta sähkötarpeestamme. Tehtaan kylmäjärjestelmät uusittiin hiilidioksidipohjaisiksi vuonna 2020. Tehtaan päästöt vähenivät tältä osin 1/3000 osaan. 

Sitoudumme elintarviketurvallisuusasioiden jatkuvaan kehitystyöhön sidosryhmien kanssa. Koulutamme henkilökuntaa säännöllisesti – tuoteturvallisuus ja laatu on koko henkilöstön yhteinen asia. Edistämme elintarviketurvallisuuskulttuuria säännöllisellä tiedonkeruulla ja tulosten läpikäynnillä henkilökunnan kanssa.

 

Scroll to Top

Reseptit-osio tulossa pian – pysy kuulolla!