Yrjö Wigren Oy

Itsenäisen Suomen ikäinen. Pitkä historia on luonut arvoisensa perinteet.

Vuonna 1917 perustettu Yrjö Wigren Oy on Suomen vanhin jatkuvasti toiminnassa ollut lihanjalostusyritys. Wigrenin perhe omisti yrityksen kahdessa sukupolvessa vuosina 1917-1987. Salosen perheen omistuksessa yritys toimi vuoteen 2011. Nykyisen omistajan Inter­avanti Oyj:n aikana toimintaa ja tiloja on kehitetty vastaamaan tämän päivän vaatimuksiin. Toiminnassa pätee yhä perustajan Yrjö Wigrenin puolison Annan ohje: ”Jos ei tehdä hyvää – ei sitten tehdä ollenkaan!”

Historia

Yrjö Wigren innostui liha-alasta, kun hän toimi juoksupoikana Tampereen kauppahallissa Granbergin liha- ja leikkelemyymälässä. Siihen aikaan herrasväen rouvat toivat tyttärensä halliin ja opettivat, mistä ostokset kannattaa tehdä. Kesällä 1917 entinen juoksupoika osti Tammelan kaupunginosassa sijainneen K.A. Silanderin makkaraliikkeen ja ryhtyi yrittäjäksi. Vuonna 1922 Yrjö Wigren rakensi tehtaan keskelle Tampereen kaupunkia osoitteeseen Läntinenkatu 32, nykyinen Näsilinnan­katu. Tehdas oli uudenaikainen: se käytti valmistukseen höyryä ja lienee ensimmäisiä höyrykeittoon siirtyneitä alan yrityksiä.

Yrjö myi tuotteita vain sellaisiin liikkeisiin, joihin halusi. Kerran hän äkkäsi, että sääksjärveläinen

Herkkunakin valmistus vuonna 1960

kauppias myi hänen tuotteitaan alennuksella. Yrjö repi mainoksen pois kaupan ikkunasta ja ilmoitti, ettei Wigrenin makkaroita myydä halvalla!

Yrjö Wigrenin rinnalla työskenteli myös hänen vaimonsa Anna Wigren, joka muistetaan tarmokkaana matriarkkana. Hän oli kuin äiti, joka piti omiensa puolta, neuvoi ja tuki jos meni huonosti. Anna aloitti myös perinteen lahjoittaa joka vuosi leikkeleitä ja kinkunsiivuja kodittomien jouluun.

 

Wigrenin tehdas toimi keskustassa 1960-luvun alkuun. Sieltä­ se siirtyi Vihiojantie 2:een Neka­laan. Vuonna 1989 tehdas siirtyi nykyiseen sijaintiinsa Pata­mäenkatu 2:een. Uusi tehdas oli ensimmäisiä EU-hyväksyttyjä lihanjalostuslaitoksia Suomessa­ ja laatuaan Pirkanmaan ensim­mäinen. Nykyään tehtaalla on käytössä sertifioitu ­FSSC 22000­ laatujärjestelmä.

Wigrenin instituutiosta kertovat neuvotteluhuoneen seinälle ripustetut Anna ja Yrjö Wigrenin muotokuvat. Vanhimmat reseptit ovat peräisin yrityksen alkutaipaleelta, esimerkiksi perinteinen Wigrenin Maksamakkara. Se tehdään yhä entiseen tapaan pitkään padassa keittämällä ja hauduttamalla.

Yrjö Wigren Oy  – itsenäisen Suomen ikäinen.

Kuuntele Wigren 1917 radiomainos:

Ajankohtaista

Vappu 2024

Seuraa meitä Instagramissa ja Facebookissa!
Viimeisimmät some-sisällöt myös ajankohtaista-sivulla